

Help, ik blijf maar piekeren
Piekeren, we doen het allemaal, de ene wat meer dan de andere. We blijven rondjes draaien in ons hoofd.
Ben jij een grote piekeraar? Hier een aantal tips!
-
Probeer te beseffen wanneer je piekert. Je kan enkel veranderen wat je opmerkt en bewust bent. Zegt dus bv tegen jezelf: Aha ik ben aant piekeren of daar zijn die piekergedachten weer of daar ik Pieker Jan of...
-
Piekeraars blijven vast zitten in gedachten. Vaak denken ze daarmee een oplossing te vinden voor een probleem maar de realiteit is echter anders, je komt er geen stap mee verder. Probeer daarom eens iets te doen ipv te denken. Kijk wat je kan doen en begin met kleine stapjes. Pieker je bv omdat je een taak niet ziet zetten? Begin er dan gewoon aan! Maak goeie voorbereidingen. ACTIE! Pieker je over iets dat je zelf niet in handen hebt? Wees je je daar dan ook van bewust en besef dat je er weinig aan kan veranderen. Bedenk ook dat je je tijd en energie beter kan besteden aan dingen die je waardevol en belangrijk vindt.
-
Mentale hygiëne: Dit wil zeggen dat je dingen gaat doen die goed zijn voor lichaam en geest zoals bewegen. Je hoeft hiervoor niet urenlang te gaan sporten maar wandelen, yoga, dansen, fietsen,... zijn allemaal gezond. Probeer meerdere keren kort te bewegen.
-
Piekermomentje als het echt niet anders kan. Hoe gaat dit in zijn werk?
-
Door de dag heen stel je je gepieker uit tot een later tijdstip: het piekermoment. Dus wanneer er doorheen de dag een piekergedachte opkomt zeg je tegen jezelf: "dit houd ik voor later".
-
Je plant dan ook effectief een piekermoment in. Een moment, laat dit niet langer dan 15minuten duren, waarop je al je piekergedachten de vrije loop mag laten. Schrijf deze op zodat ze niet ophopen in je lichaam.
-
Je doet dit best niet vlak voor het slapen gaan. Je piekergedachten in je bed schuiven op naar de volgende dag.
-
Op deze manier geef je ruimte aan je piekergedachten, ze mogen er zijn, je duwt ze niet weg want je weet dat je er tijd voor gaat maken maar verschuift ze tot een bepaald moment. Zo is het makkelijker om je piekeren los te laten.
Dankbaarheid
Als mens hechten wij veel meer gewicht en waarde aan de negatieve zaken die in ons leven gebeuren dan aan positieve dingen. Dit is nu éénmaal hoe onze hersenen werken. Kunnen we daar dan niets aan doen? Jawel! Uit onderzoek is gebleken dat hoe meer je bepaalde gedeelten in je hersenen traint hoe sneller die verbindingen gelegd worden. Zo dus ook met het waarnemen van positieve gebeurtenissen.
Hoe kan je dit dan doen?
Probeer eens elke avond te eindigen met dankbaarheid. Zo heb ik bv op mijn nachtkastje een dankbaarheidsboekje liggen waarin ik elke avond minstens 3 zaken noteer waarvoor ik dankbaar ben die dag maar ook waar ik trots op ben. Op die manier eindig ik de dag met positiviteit.
Veel succes ermee en laat me zeker weten hoe jij dit ervaart!
Annelies
The art of Mandala
Het woord mandala komt uit het Sanskriet, en het betekent ‘heilige cirkel’. Mandala’s zijn cirkelvormige symbolen die deel uitmaken van veel verschillende culturen. Het boeddhisme, hindoeïsme, christendom en een aantal inheemse stammen gebruiken ze allemaal als een soort van artistieke uitlaatklep om mensen te helpen zichzelf te vinden.
Een aantal culturen gelooft zelfs dat mandala’s verbonden zijn met onze levensenergie. In oosterse culturen geloven mensen bijvoorbeeld dat een bepaalde kleur bij een bepaald chakra hoort. Chakra’s zijn energiekrachten die verbonden zijn met ons lichaam en onze omgeving, en ze hebben invloed op ons welzijn. Daarom zijn mandala’s zo goed voor je welzijn, omdat ze chakra’s bevatten. Uiteindelijk zijn het mythische technieken die je veel verschillende voordelen kunnen opleveren.
“Een mandala is de psychologische uitdrukking van het geheel van de zelf.”
-Carl Jung-
Mandala’s brengen een gevoel van ontspanning met zich mee
Het ontwerpen en kleuren van mandala’s kan je helpen je aandacht te focussen. Daarom is het inkleuren ervan heel goed om tot rust te komen als je gestrest bent en je geest wakker wilt maken. Hier zijn enkele voordelen van mandala’s:
-
Ze helpen met het vinden van balans.
-
Ze brengen rust en kalmte.
-
Als je ernaar kijkt, krijg je een gevoel van kalmte.
-
Ze helpen bij concentratie.
-
Ze maken het makkelijker om mindful te zijn.
-
Wat ze ook doen is gedachten opzij duwen en je creativiteit de vrije loop laten.
Bron: www.verkenjegeest.com
Ik vind het zelf ontzettend fijn en ontspannend om mandala's te kleuren. Daarnaast kunnen mandala's ook gebruikt worden als instrument om te mediteren. Doordat een mandala een duidelijk middelpunt heeft kan je je aandacht beter focussen. Probeer het eens uit.
Je vindt ondertussen ontzettend veel kleurboeken voor volwassenen in de winkel. Hieronder heb ik alvast een voorbeeld mandala geplaatst zodat je eens kan testen wat het met je doet maar als je even googlet vind je nog prachtexemplaren terug.
Just Breathe
"Gewoon ademen"
Het klinkt misschien wat vreemd maar voor velen onder ons is "gewoon ademen" niet zo vanzelfsprekend. Als baby komen we in deze wereld en is onze ademhaling helemaal zoals ze hoort te zijn. Naarmate we ouder worden krijgen we veel meer te maken met opgejaagdheid, stress, deadlines,... waardoor onze ademhaling naar boven kruipt. Dit heeft als gevolg dat we eigenlijk niet voldoende zuurstof in onze longen krijgen maar ook dat we niet voldoende afvalstoffen weer afscheiden.
Wanneer je echt last hebt van hyperventilatie raad ik je aan om professionele hulp te zoeken. Weet dat je lichaam perfect weet hoe het moet ademen, dat het vaak door onze sterke mind in de weg wordt gestaan dus goed nieuws: iedereen kan opnieuw leren "gewoon ademen".
Hierbij een korte oefening om even stil te staan bij je adem.
Ga op een comfortabele manier zitten of liggen en leg 1 hand op je buik en 1 hand op je borst. Sluit je ogen of staar naar een punt zodat je echt kan gaan voelen.
Adem nu rustig in en uit, probeer zo weinig mogelijk te forceren. Elke ademhaling op dit moment is ok. Voel de beweging van je ademhaling onder je handen. Meer hoef je niet te doen, enkel die beweging waarnemen en voelen. Doe dit een aantal minuten.
Voel dan de lucht die je inademt door je neus onderdoor je borst stromen naar je buik en dan weer terug. Focus je enkel op je adem. Doe dit opnieuw enkele minuten.
Open opnieuw je ogen en ervaar wat dit met je doet. Ik ben benieuwd! Laat het gerust hieronder even weten!
Dance like nobody is watching
Dance like nobody's watching!
Wanneer we bewegen verleggen we de aandacht van ons hoofd naar ons lichaam, dus ook zo wanneer we dansen.
Muziek zorgt er niet alleen voor dat je je goed voelt maar heeft ook een heel aantal positieve effecten:
-
Muziek vermindert pijn
-
Muziek doet je bewegen
-
Het helpt je beter slapen
-
Muziek vermindert stress
-
Het helpt bij depressie
-
Muziek heeft een invloed op je emoties/humeur
-
Muziek versterkt je geheugen
-
Muziek heeft een positief effect op je bloeddruk
-
..
Redenen genoeg dus om even alle remmen los te gooien en je helemaal te laten gaan op jouw favoriete muziek!
Ik heb alvast een afspeellijst gemaakt op Spotify: Feel Good. Wie weet kan deze wel dienen als inspiratie!
Shake it off!
Annelies
Spa at home
1 van mijn all time favorietjes! Mijn eigen spa in huis.
Eerst ga ik naar de winkel op zoek naar leuke geurtjes. Zo voorzie ik mij van een gezichtsmasker, een haarmasker, bodylotion,...
Ikzelf start altijd eerst met een lekker warme douche (bad kan uiteraard ook voor nog meer wellnessplezier maar vermits mijn appartementje hiervoor wat klein is is het dus een douche bij mij). Ik haal mijn producten "die voor een speciale gelegenheid zijn" boven en geniet van de heerlijke geuren.
Uit de douche gekomen smeer ik me helemaal in met bodylotion. Ik probeer dit mindful te doen dit wil zeggen met aandacht en gevoel.
Ik zet een haarmaskertje op dat kan beginnen inwerken en kleed me rustig al wat aan.
Nadat ik het haarmasker heb uitgespoeld verwen ik mezelf met een gezichtsmasker. Dit moet meestal een 10 minuutjes inwerken dus ik leg me neer met een ontspannend muziekje. Haal die komkommers maar boven!
Als laatste lak ik mijn nagels met een fijn kleurtje waar ik gelukkig van wordt.
Voila, zo ziet mijn Spa@Home er een beetje uit. Dit kan eventueel nog aangevuld worden met een voetmassage of een voetbadje en uiteraard hoeft dit niet in deze volgorde (die wisselt bij mij ook wel eens).
Zorg voor jezelf, heel letterlijk! Leg jezelf eens helemaal in de watten.
Enjoy!
Annelies
It's tea-time
It's Tea-Time!!!
Zo herkenbaar: ik maak mij een tas thee. Ondertussen zie ik nog een mail binnen komen, ik beantwoord deze, oh ja, ik moest dat ook nog in orde maken, dit nog even snel inputten,... en mijn thee is koud... ik kap hem maar snel achterover (of kap hem soms zelfs gewoon weer weg).
Herkenbaar? Awel ja!
Tijd voor thee of koffie! Zet jezelf een lekkere kop thee of koffie. Leg ondertussen alles aan de kant (gsm, pc,...) en zet al je zintuigen even op scherp.
Kijk eens naar je kop, hoe ziet deze eruit, welke kleuren kan je onderscheiden? Welke bewegingen maakt het water in je tas?..
Welk geluid maakt je thee of koffie wanneer hij wordt ingeschonken? Wanneer je ervan drinkt? Wanneer je roert?
Hoe ruikt je thee of koffie? Welke verschillende geuren kan je onderscheiden?
Hoe voelt je kop aan? Warm, heet, verbrand je jezelf bijna, koud, koel,...?
En dan als laatste uiteraard: hoe proeft je thee of koffie? Laat de smaken helemaal rond dwalen in je mond en geniet.
Geniet van elke slok die je neemt zonder de tijd in het oog te houden.
Geniet ervan!
Annelies